Oto Ekspertiz Nedir?

Oto Ekspertiz Nedir?

Karayolları motorlu taşıtları için test ve analiz hizmetleri yürüten kuruluşlara “Oto Ekspertiz” ismi verilir. Oto ekspertiz merkezleri, bünyelerinde çalışan deneyimli ustalar ve gerekli makine, takım teçhizatlarla araçlarda bulunan kusurlu ve sorunlu kısımları tespit eder, araç hakkında detaylı raporlama yaparlar.

Oto ekspertiz ayıpları ortaya çıkartır

Bu hizmeti veren kuruluşların öncelikli görevi araçlarda görülebilecek ayıpları ortaya çıkarmaktır. Aracın hasar kaydının bulunması, şasilerinde işlem olması, kilometre sayacı ile oynanmış olması, şanzımanda veya motorda arıza olması ve bunun gibi araç fiyatına doğrudan etki eden birçok durum ayıplara örnek olarak verilebilir. Bu ayıpların yanısıra araçta yakın zamanda ortaya çıkabilecek masrafları öngörmek de ekspertizlerin görevidir. 

Sıklıkla araç ticareti öncesi talep görsede ekspertiz merkezleri araç sahiplerinin kendi otomobilleri hakkında bilgi sahibi olması açısından da oldukça faydalıdır. 

Araç satışı öncesi ekspertiz zorunlu hale geldi

Oto ekspertiz sektörünün hikayesi henüz çok yeni. Bundan birkaç yıl önce var olmayan bu iş dalının geçmişi çok olmasa da günümüzde yasada yapılan değişiklerle en rekabetçi ve hızlı yükselen sektörler arasında yerini aldı bile. ikinci el otomobil satışı ile ilgili yeni düzenleme ile artık oto galeriler sattıkları 8 yaş ve 160 bin km altı tüm araçlar için TSE onaylı ekspertiz merkezinden rapor alacak ve sattıkları araçlara 3 ay 5 bin km garanti verecek.

Oto ekspertiz merkezinin hangi konularda faaliyet gösterdiğine değindik peki ekspertiz merkezinde hangi analizler yapılıyor ve hangi test cihazları kullanılıyor. Yazımızın devamında bunları paylaşacağız.

Ekspertiz merkezinde yapılan analizler

Kaporta boya analizi:

Kaporta boya analizi sayesinde araçta bulunan boyalı, değişen parçalar ve değer kaybına neden olan geçmiş hasarlar tespit edilir. Aracın geçmişte aldığı her türlü hasar araçta değer kaybına sebep olabilmektedir. Bu nedenle bazı durumda bu tür kusurlar hileli bir şekilde gizlenebilir veya araç sahibi tarafından beyan edilmeyebilir. Bu analiz sırasında deneyimli ustalar tarafından araç genelinde boya mikronları okunur, karoser parçaları gözle incelenir, direkler, şase uçları, paneller ve bağlantı noktaları detaylı bir şekilde kontrol edilir. Böylece araçta geçmişte yapılan tüm işlemler hileli bir şekilde gizlenmiş olsa dahi tespit edilerek raporlanır.

Mekanik analiz:

Mekanik analiz aracı oluşturan tüm mekanik unsurların kontrol edilmesini içerir. Bu kontroller çeşitli cihazların yanısıra deneyimli ustalar tarafından gözle, dokunarak ve dinleyerek yapılmaktadır. Mekanik kontrollerde aracın motor, şanzıman aksamı, aktarma organları, alt takım ve bunun gibi birçok bölümünde bulunan tüm parçaların durumu detaylı bir şekilde raporlanır. Art niyetli kişiler tarafından kaporta aksamında yapıldığı gibi mekanik aksamdaki kusurlarda hileli bir şekilde gizlenebilir. Bu tür yaklaşımlar da mekanik analiz sırasında tespit edilir.

Elektronik analiz:

Elektronik analizde araçta bulunan tüm elektrik elektronik sistemlerin kontrolü yapılır. Dış aydınlatmalar, klima, otomatik camlar, alternatör, akü ve bunun gibi onlarca aksam kontrol edilerek müşteri detaylı bir şekilde bilgilendirilir.

Ekspertiz merkezlerinde bulunan test cihazları ve görevleri

Fren test cihazı:

Aracın fren hidrolik basınç oranlarını kontrol ederek frenler arasındaki sapmayı hesaplar. Yüksek sapma oranları ani frenlemelerde aracınızın savrulmasına yol açar. Fren test cihazından alınan rapora göre fren sistemi ile ilgili gerekli tamirat ve ayarla yapılır. Muayene istasyonları da aynı cihazı kullanarak rutin muayene kontrolleri sırasında aracınızın sapmasını kontrol eder.

Yanal kayma test cihazı:

Yanal kayma test cihazı otomobilin ön ve arka çekme oranlarını hesaplar. 1 km mesafede aracın ön ve arka dingillerinin kaç metre sağa veya sola çektiğini raporlar. Bu sayede aracın ön ve arka düzeni ile ilgili bilgi sahibi olunur.

Süspansiyon test cihaz:

Süspansiyon test cihazı aracın aks ağırlığını ölçmeye ve süspansiyon sisteminin verimliliğini ölçmeye yarar. Amortisörler, yaylar, tekerlek salıncak ve bunun gibi birçok aksam konusunda yorum yapmaya olanak sağlar.

Dinamometre test cihazı:

Uzun yıllardır araç performansını ölçmek için özellikle modifiye sektöründe kullanılan dinamometre test cihazı artık tüm ekspertiz merkezlerinde yerini almıştır. Dinamometre testi ile ölçülen beygir, tork ve bunun gibi veriler aracın standart verileri ile karşılaştırılarak araçtaki güç kayıpları raporlanır. Dinamometre testinde ayrıca aracın yüksek devirlerdeki davranışlarını gözlemle şansı olur. 

Conta kaçak test cihazı:

Conta kaçak test cihazı motor yanma odası ve soğutma sistemi arasında gerçekleşen sızıntıları erken aşamada tespit eden bir test cihazıdır. Bu test sayesinde silindir kapak contasındaki aşınmalar, silindir kapağı veya motor bloğundaki kılcal çatlaklar belirlenir.

Yüreğir Oto Ekspertiz olarak yukarıda belirtilen tüm test ve analizleri standart olarak yapmaktayız. Ekspertiz hizmet paketlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen tıklayın.

Yorum Yap